Facings

Onze passie is uw glimlach

Wat is een facing?

U wilt mooie witte tanden? Of wilt u verlost worden van een spleetje tussen uw tanden? Of wilt u een afgebroken tand laten repareren? Met behulp van een zogenoemde facing kan de tandarts het uiterlijk van uw gebit verfraaien.

Een facing is een schildje van porselein. De tandarts plakt het op de tand. Zo kan hij de vorm of de kleur van een tand veranderen. Ook kan hij spleetjes tussen tanden opvullen, afgebroken hoekjes repareren, gele of bruine tanden weer wit maken en scheve tanden maskeren.

Hoe lang gaat een facing mee?

Een facing gaat tot tien jaar en vaak ook langer mee. Roken en veel koffie of thee drinken verkleurt het niet ! Een facing kan slijten of beschadigen als u bijvoorbeeld tandenknarst of op uw nagels bijt. De tandarts kan een gesleten of beschadigde facing altijd repareren of vervangen. Deze behandeling beschadigt de tand zelf niet.

Van welk materiaal worden facings gemaakt?

Een facing wordt gemaakt van veldspaatporselein of het inmiddels supermoderne lithium disilicate met en 4 keer zo grote druksterkte . De minimale dikte is maar 0,2 mm : zo dun als een contactlens . Voor een facing hoeft de tandarts over het algemeen nauwelijks  aan uw tand te slijpen.

De behandeling in stappen voor een porseleinen facing.

Kiezen van de kleur
Tijdens de eerste behandeling bepaalt uw tandarts in overleg met u de juiste kleur van de facing. Hij gebruikt daarvoor een kleurenstaal. Uw facing wordt vervolgens in het tandtechnisch laboratorium in deze kleur gemaakt.

Afslijpen van de tand
Bij een facing van IPS e.max porselein moet de tandarts nauwelijks glazuur wegslijpen. Een porseleinen facing is namelijk maar minimaal 0,3  millimeter dik . Om standveranderingen te realizeren kan het of gedeeltelijk dikker of met composiet gedimensioneert worden . Door deze werkwijze bespart men zich vaak langdurige beugelvoorbehandelingen !

In vorm brengen van de facing
Uw tandarts maakt een afdruk van uw tand. Die afdruk gaat naar het tandtechnisch laboratorium. Daar maken ze uw facing in de gewenste vorm.

Vastplakken van de facing
Tijdens de tweede behandeling brengt de tandarts de facing aan. Voordat de tandarts de facing aan uw tand plakt, behandelt hij uw tand voor met een zuur. Ook brengt hij een hechtlaag aan op uw tand. Op deze laag plakt hij de facing. Als u de vorm of kleur van de facing niet goed vindt, moet een geheel nieuwe facing in het tandtechnisch laboratorium worden gemaakt.

Kun je met een facing alles eten?

Met een facing kunt u alles eten. Maar u moet niet op harde dingen bijten, zoals op zuurtjes, uw nagels of bijvoorbeeld een pen. Ook het afscheuren van bijvoorbeeld plakband met uw tanden is af te raden.